El barri del sorral, Begoña García Carteron

El barri del sorral

Corre l’any 1751, la Guerra de Successió fa trenta-set anys que va acabar, però molts dels supervivents encara no han superat les seqüeles. Fora de les muralles de Barcelona, a tocar del port, en un sorral inhòspit guanyat al mar i amb el perfil de la fortalesa militar com a teló de fons, moltes famílies que van perdre les llars amb la derrota malviuen en barraques. D’allà surt un grup de dones per fer feines de neteja a ciutat, i el destí les portarà a treballar a l’interior de la Ciutadella, on tindrà lloc un fet que els hi canviarà la vida a totes, i que les farà posseïdores d’un petit tresor enverinat que hauran de guardar en secret.

La misèria d’un barri de barraques no és l’únic problema al que s’enfrontaran les protagonistes d’aquesta història. Els abusos i la violència sexual condicionaran la vida i el destí d’unes dones que s’hauran d’ajudar i protegir les unes a les altres per sobreviure. Però entre faldilles també es despertarà el desig, que permetrà apropar-se al sexe d’una manera natural, tot i que no sempre ben vista.

Un retrat fidel i emotiu de la gent humil i treballadora de mitjans de segle XVIII a través del rol de la dona. Una història trepidant que passa en una època de canvis, al llarg de cinc anys, en un període en què el sorral ple de barraques es veurà transformat amb el naixement del barri de la Barceloneta. Una visió del port, del contraban i dels baixos fons d’una ciutat en ple creixement. Una lluita en clau femenina per assolir la llibertat personal en temps de repressió.

Captura de pantalla 2014-04-04 a la(s) 13.00.50

Al llarg de les pàgines de la novel·la sis personatges prenen el relleu per fer avançar la història que els uneix a tots; cada personatge transporta el lector per un univers diferent dins d’un mateix context. La Sabina, avia fatigada però lluitadora, presenta el sorral en el que viu i l’interior de la Ciutadella militar que domina la ciutat, on ha de treballar. La Ginebra, llevadora en un barri on no hi ha metges, recorre el sorral i un port sempre en obres, on no és difícil trobar medicaments de contraban. L’Elvira, donzella a ciutat, veu des de fora les obres de transformació del sorral en el nou i flamant barri de la Barceloneta. El Joan, pirata de port, s’endinsa en els baixos fons d’un barri nou i en festes, i en el món del contraban de tabac, opi i armes. La Guillermina, cuinera al servei del Marquès de la Mina, troba a les cuines del palau reial la recepta per viure dignament a la Barceloneta. La Micaela, noieta privada de llibertats, deixarà enrere les barraques de la seva infància i creixerà en una taverna nova del barri de la Barceloneta.

PUNTS FORTS
  •  Es reviuen fets històrics que van tenir lloc a Barcelona entre la guerra de Successió i l’any 1756.
  •  Es recorren escenaris que van existir a la ciutat i que avui dia han desaparegut, com la Ciutadella militar i el Palau Reial.
  •  Es segueix el procés d’obres del port i del barri de la Barceloneta a mitjans del segle XVIII.
  •  Es reviuen les festes plausibles que van donar per inaugurat el barri de la Barceloneta i la consagració de l’església de Sant Miquel del Port.
  •  Es coneixen drogues de contraban, medicaments populars i remeis casolans, com els condons que es preparaven per prevenir embarassos.
  •  Es contempla la moda sorgida a ciutat gràcies a les noves fàbriques de teixits d’indianes.
  •  Es cuinen receptes marineres a la manera de l’època, des de la senzilla cassola de peix a una elaborada sopa de tortuga.
  •  Es recrea una òpera del segle XVIII en el desaparegut Palau Reial de Barcelona.
  •  Inclou dos mapes de Barcelona on es veu la transformació de la Barceloneta durant els anys en què transcorre la novel·la.

 

Páginas: 368 / Formato: 15 x 23 cm / Ediciones B / ISBN: 978-84-666-5426-5 / PVP: 18.00 €

Booktrailer de la novel·la