Karime Amaya. Jo, BCN. TimeOut. Entrevista/perfil a la revista TimeOut BCN. Per Begoña García Carteron | Fotografia Scott Chasserot. 5 de Juny 2013

Per Begoña García Carteron | Fotografia Scott Chasserot www.scottchasserot.com

Karime Amaya. Jo, BCN. TimeOut

Platja del Somorrostro

A les platges de la nostra ciutat no sempre s’han amuntegat les tovalloles i els banyistes. “La meva àvia, la meva tieta àvia i la seva família vivien aquí, en barraques, a peu de mar, i van fer fortes les cames ballant a la sorra”. La Karime Amaya és bailaora, i la tieta àvia de la que parla és Carmen Amaya, una figura mítica del flamenc nascuda fa cent anys al desaparegut barri del Somorrostro. Ella, però, va néixer a Mèxic, on va emigrar part de la família, i va ser allà, a l’acadèmia de la seva mare, on va començar a ballar. “Vaig debutar en un teatre amb 9 o 10 anys, tot i que de petita em feia vergonya que la meva àvia em veiés ballar, perquè el nivell d’exigència era molt alt”.

Fa poc menys de tres anys que coneix Barcelona, on va arribar contractada per un dels tablaos de la ciutat, i ara compagina les gires internacionals en solitari o formant part de la companyia de Farruquito amb les seves actuacions a El Cordobes. “He viatjat molt, però ja no em veig vivint enlloc que no sigui aquí, no hi ha cap altre lloc del món que m’ompli tant, m’he enamorat d’aquesta terra i és la terra la que no em deixa marxar”. La casualitat va fer que poc després d’arribar la cridessin per protagonitzar Bajarí, un documental sobre el món del flamenc i la rumba a Barcelona, dirigit per Eva Vila, que es podrà veure el proper divendres 31 de maig a la Filmoteca, dins de la programació del festival DocsBarcelona. Després de la projecció, a més, la Karime ballarà flamenc a la plaça Salvador Seguí, en una actuació oberta a tothom que donarà el tret de sortida de l’Any Carmen Amaya. “Per a mi ha estat preciós, perquè fent aquest documental m’he acabat retrobant amb el meu passat familiar i he pogut retre’ls-hi homenatge”.